“Ik ben 7 jaar en heb een gaatje in mijn tanden… ”

Dinsdag 16 mei 2017 — Op 4-jarige leeftijd zijn 4 op de 10 kleine Belgen nog nooit bij de tandarts geweest. Het gevolg: als ze 7 jaar oud zijn, hebben 4 op de 10 kinderen al 1 gaatje laten vullen… of meer. Dat blijkt uit de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 

Voor het derde luik van de KidOscope namen de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waaronder Partena Ziekenfonds, de raadplegingen bij de tandarts van hun 470.000 jonge leden onder de loep. Daaruit blijkt dat België voor tandzorg bij kinderen een slecht rapport krijgt:

  • 4 op de 10 kinderen zijn op 4-jarige leeftijd nog nooit bij de tandarts geweest.
  • Op de leeftijd van 7 jaar werden al 4 op de 10 kinderen behandeld voor (minstens) 1 gaatje.
  • Slechts 1 op de 2 kinderen (54%) raadpleegde een tandarts in 2015, terwijl minstens 1 jaarlijks bezoek aangeraden is.
  • Een Belgisch gezin betaalt tussen de 1.375 en 2.000 euro uit eigen zak voor de orthodontische behandeling van zijn kind.

Blijven sensibiliseren

De gezondheid van het Belgische gebit is er de laatste jaren op verbeterd, maar 1 op de 2 kinderen is dus nog altijd geen regelmatige bezoeker van de tandartspraktijk. De Onafhankelijke Ziekenfondsen blijven hameren op de sensibilisering van de ouders, zodat ze beseffen hoe belangrijk dit jaarlijkse bezoek is. Onder meer de huis- en kinderartsen kunnen hier een rol spelen. Daarnaast blijkt dat kinderen uit armere gezinnen nog minder naar de tandarts gaan (44%). Ook hier moeten we de inspanningen rond sensibilisering opdrijven.