Open brief: van ziekenfonds naar “gezondheidsfonds”

Toekomstpact tussen ziekenfondsen en overheid

Maandag 28 november 2016 — Op maandag 28 november 2016 tekenden alle Belgische ziekenfondsen samen met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block het zogenaamde “Toekomstpact” over de rol van ziekenfondsen binnen de gezondheidszorg.   De komende jaren zullen de ziekenfondsen evolueren naar zogenaamde gezondheidsfondsen. Wat houdt dit juist in? 

Ziekenfonds als gezondheidscoach
Over dit Toekomstpact werd meer dan een jaar druk onderhandeld tussen de ziekenfondsen en de overheid. Het is de bedoeling dat ziekenfondsen zich de komende jaren meer richten op informatieverlening aan en gezondheidscoaching voor hun leden. Ze zullen meer acties op touw zetten om de gezondheidswijsheid van hun leden te bevorderen. Daarnaast zullen de verschillende ziekenfondsorganisaties ook meer samenwerken en gemeenschappelijke acties uitwerken.  Het administratieve zwaartepunt als uitbetalingsinstelling van dokterskosten en vervangingsinkomen verschuift dus. Ziekenfondsen zullen méér doen.

Aanvullende verzekering hervormen
Een ander belangrijk luik van het pact is de hervorming van de aanvullende verzekering. De ziekenfondsen moeten die tegen het licht houden. Voordelen moeten écht gaan over gezondheid, tussenkomsten die negatieve gezondheidseffecten hebben of in tegenspraak zijn met de stand van de wetenschap moeten geschrapt worden.  Concurrentie mag en moet, binnen een bepaald kader.

Hoe zit dat bij Partena Ziekenfonds?
Partena Ziekenfonds is al enkel jaren geleden begonnen met deze andere aanpak. Samen met onze partners Partena Kinderopvang, Hulp in Huis en Vitality, zijn wij een brede dienstenorganisatie. Met ons aanbod, onze service en onze ervaring in de sector willen wij onze klanten – jong en oud, gezond en ziek- helpen zo gezond, comfortabel en autonoom mogelijk in het leven te staan. Dààr willen we een echte meerwaarde bieden voor u.  Preventie en gezondheidsadvies zijn een must voor ons. Een voorbeeld hiervan is de Suiker-reflex die we onlangs lanceerden. Reeds meer dan 70.000 mensen deden de Suikertest en gingen de uitdaging aan om suikerbewuster te leven. In de toekomst mag u meer van dat verwachten.

Bovendien werken wij er hard aan om alle administratieve processen zo veel mogelijk te vereenvoudigen: dat bespaart u tijd en moeite, en zo kunnen wij de rol opnemen die de overheid van ons vraagt. 

 

Partena Ziekenfonds