Van actieve tijger naar slome koala: zittend werk houdt Vlaming aan z’n stoel gekluisterd

Vrijdag 2 juni 2017 — De gemiddelde Vlaming zit meer dan 8 uur per dag en onderbreekt dat zitten veel te weinig. Te veel zitten is nefast voor onze gezondheid, zelfs al ga je daarnaast nog sporten. Omdat minder zitten een gezondheidsaspect is dat onderbelicht blijft, lanceerde Partena Ziekenfonds in mei de campagne ikziejewelzitten.be. Ruim 30.000 Vlamingen vulden de online zittest in en kregen een zitprofiel toegewezen. De resultaten zijn opvallend: 63% van de respondenten (tijger/koala) blijkt dat ze te veel zitten. Vooral studenten, twintigers en de werkende bevolking zijn zittenblijvers. Zestigplussers doen het dan weer opmerkelijk beter. 

 

 

Jongeren zijn tijgers
Meer dan 8 op 10 jongeren (13-17 jaar) krijgt het zitprofiel van tijger toegewezen. Dat betekent voldoende bewegen en/of sporten, maar ook te veel stilzitten. “Dat ligt in lijn met onze verwachting. Jongeren bewegen veel: in jeugdverenigingen en in sportverband of ze gaan met de fiets naar school. Op de schoolbank bevindt zich een pijnpunt, daar zitten we vaak urenlang stil. Al speelt ook de schermtijd in de vrije tijd een grote rol”, aldus Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds. Net niet de helft van twintigers (18-29 jaar) zijn tijgers. Nadat we de schoolbanken verlaten, maken we de shift naar de werkvloer en daar verergert het probleem alleen maar.

Van tijger naar koala
Eens de dertig voorbij ‘evolueren’ de meeste Vlamingen van het tijger-profiel naar een koala. Ze zitten veel stil, én bewegen weinig. “Na een lange werkdag en zeker ook als je kinderen krijgt, schiet er minder tijd over om nog te gaan sporten. Tussen je 30 en 59 jaar is de kans het grootst dat je te weinig sport en te weinig beweegt. Dit bewijst onze premisse dat we extra inspanningen moeten leveren om minder te zitten op de werklvoer.”

Ouderen als kwieke stokstaartjes
Maar er is ook goed nieuws. Eens de kinderen uit het huis zijn en het pensioen aanbreekt, gaan we de goede richting uit. 43% van de zestigplussers is een stokstaartje: voldoende bewegen én niet stilzitten! “We merken dat ouderen vaak bewuster bezig zijn met hun gezondheid, dat is niet meer dan normaal. Ze moeten vaker letten op hun suikergebruik en hun cholesterol in de gaten houden, en ze zorgen er blijkbaar ook voor dat ze voldoende in beweging zijn.”

###

Zit jij te veel stil? Doe de test op ikziejewelzitten.be en schrijf in voor het gratis begeleidingsplan via e-mail en sms. Benieuwd hoe je beter kan doen op de werkvloer? Het gratis beweegpakket voor bedrijven maakt je bewust van je zitgedrag en helpt jou en je collega's 4 weken lang uit hun bureaustoel.