We eten dubbel zoveel suiker dan goed is

Maar toch denkt helft van de Vlamingen dat zijn suikergebruik oké is

GENT- 52% van de Vlamingen denkt dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is. Maar toch eten we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag, dubbel zoveel dan goed is. Bovendien kunnen we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit. Dat blijkt uit een studie van Partena Ziekenfonds in samenwerking met iVox. Volgend op het onderzoek lanceert Partena de Suiker-reflex, een grootschalige bewustmakingscampagne rond suikergebruik. 

Gemiddeld 17 suikerklontjes per dag
Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de ondervraagden aangaf dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is: niet te veel en niet te weinig. Toch staat vast dat we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag eten*, dubbel zo veel als aanbevolen. “De Vlaming is te weinig bewust van zijn suikergebruik”, geeft Patricia Verstraete, woordvoerster van Partena Ziekenfonds aan. “Bovendien blijken er heel wat misverstanden te bestaan omtrent het concrete suikergehalte van voedingsproducten. Wanneer verschillende producten in een line-up worden geplaatst, herkennen slechts weinigen correct de grootste suiker-boosdoener. Mede daardoor kunnen mensen hun eigen suikergebruik niet correct inschatten”, vult Verstraete aan.

Weet wat je eet
Slechts 1 op 3 Vlamingen is bewust bezig met zijn of haar suikergebruik.
Vrouwen zijn de beste leerlingen uit de klas. Ruwweg de helft van de vrouwen geeft aan af en toe bezig te zijn met haar suikergebruik, terwijl dat bij de mannen 41,8% is. Vijvenvijftigplussers geven aan bewuster bezig te zijn met suiker, zij denken ook minder vaak dat ze zelf te veel suiker eten.

De Vlaming houdt van zijn dessert
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan om de dagelijkse suikerinname van vrije suikers (toegevoegde suikers,  suikers in fruitsappen en honing) te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energiebehoefte voor volwassenen en kinderen. We hoeven dus niet alle suiker uit ons menu te schrappen. “Het komt er op aan om weloverwogen keuzes te maken. Een boterham met zoet bij het ontbijt of een klein dessertje na het avondeten bijvoorbeeld, een glaasje fruitsap of een yoghurt met fruit.” Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de Vlaming het makkelijkst afstand zou kunnen doen van frisdrank (45,7%) en, in de tweede plaats, van suiker bij de koffie of thee (17,4%). Moeilijker blijkt het om een zoet dessert te laten vallen: 26,3% van de Vlamingen geeft aan dat een zoete afsluiter na het avondmaal het moeilijkst is om van af te blijven.

Waarom de Suiker-reflex?
Volgens de WGO kan een te hoge suikerconsumptie overgewicht, obesitas en aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten in de hand werken. “In België heeft 48% van de volwassen bevolking overgewicht, 13% is obees.** Wij zien het als een taak van een ziekenfonds om aan gezondheidspromotie te doen, en hierrond bewustwording te creëren,” verduidelijkt Patricia Verstraete.

Op 18 mei lanceert Partena Ziekenfonds dus de ‘Suiker-reflex’, een groots sensibiliseringsproject. Op www.suiker-reflex.be kan iedereen gratis de Suikertest doen. De test werd opgesteld door diëtisten, met inhoudelijk advies van Vigez. Je kan je er ook inschrijven op een stappenplan en een suikeruitdaging in groep. Wekelijks geven we je dan tips, recepten… om je te helpen je gedrag aan te passen. “Voor we ons gedrag kunnen aanpassen moet het tot ons doordringen hoeveel suiker we – bewust én onbewust eten, en hoeveel suiker er juist in ons voedsel zit. Als ziekenfonds kunnen wij een adviserende rol spelen, want bijvoorbeeld etiketten lezen, is helemaal niet zo evident als het lijkt,” besluit Patricia Verstraete.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin besluit: “Bewust omgaan met voeding en beweging is een belangrijk thema in het Vlaamse preventiebeleid. Toegankelijke instrumenten zoals de Suiker-reflextest en het bijhorende project zijn dus welgekomen om Vlamingen te wijzen op hun dagelijkse suikerinname en overgewicht en obesitas te voorkomen.”

 

Meer info over de Suiker-reflex: www.suikerreflex.be

  • Gratis online suikertest: welk suikertype ben jij?
  • Online stappenplan: leven met minder suiker
  • Suikerbarometer: hoeveel suiker heb je gisteren gegeten?
  • Gebaseerd op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO)
  • Met inhoudelijk advies van VIGeZ
  • Partena Ziekenfonds is CASMA-ambassadeur:  Voka Health Community houdt een pleidooi voor Community Assisted Self-Management (CASMA): een ruime preventie-beweging waarbij het individu via self-management actief en bewust met gezondheid bezig is, ondersteund door een netwerk, omgeving én een zorgsysteem dat positief stimuleert.

Achtergrond:

  • iVox –enquête i.o.v. Partena Ziekenfonds, mei 2016. Zie backgrounder: de Vlaming en suiker

*Uit: Belgische voedselconsumptiepeiling (2004)
** Uit: Nationale Gezondheidsenquête (2013)

BACKGROUNDER-VLAMING-_-SUIKER.pdf

PDF - 292 Kb

SUIKER-REFLEX-FACTS-_-FIGURES.pdf

PDF - 743 Kb

Over Partena Ziekenfonds

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

    • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
    • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders.
    • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.